Skip Navigation
Groen Traineeship Bomenredders Utrecht

Groen Traineeship Bomenredders Utrecht

Project role (Temporary) · 6–8 hrs/Week · Starting from 4 Oct For around 5 months
Utrecht, Utrecht, Nederland
GardeningOutdoorsSupervisingCampaigningCoordinationDutch
Nature & sustainabilityCommunity & familyWellbeing
Good health and well-beingSustainable cities and communitiesClimate actionLife on land
This vacancy is suitable for young people
Applications closing in 3 months.12 spots left.
Share Opportunity
Meer Bomen Nu
#82240
Scan me or visit en.vcutrecht.nl/o/Meer-Bomen-Nu1/opportunities/Groen-Traineeship-Bomenredders-Utrecht/82240 to join

Contact person

Stefan ForstenAsk Stefan a question

Summary

Bouw mee aan de groene ‘bomenhubs’ van MeerBomenNu. Utrecht stad heeft al 1 hub, maar we willen er méér. Drie om precies te zijn. Daar hebben we jou bij nodig.

Detailed description

Red kansarme jonge bomen en deel deze gratis uit om te herplanten op kansrijke plekken. Bouw mee aan de groene ‘bomenhubs’ van Meer Bomen Nu. Utrecht (stad) heeft al één hub, maar we willen er méér. Drie om precies te zijn. Zodat we nóg meer jonge boompjes van de versnipperaar kunnen redden en deze kunnen uitdelen aan Utrechters die willen vergroenen. We gaan komende winter voor de 3 miljoen bomen en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig! Dit Groen Traineeship is speciaal bedoeld voor jongeren van 16-29 jaar.


Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet om elk boompje dat ontkiemt tot wasdom te laten komen. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen, denk aan een eikeltje dat uitgroeit tot een nieuwe eikenboom. De meeste zaailingen overleven het niet, omdat ze opkomen op een plek waar ze niet groot kunnen, óf mogen worden. Bijvoorbeeld in de schaduw van de moederboom, of op een heide, waar bomen worden weggehaald om de hei te beschermen. Bij het beheer van deze natuurplekken worden duizenden zaailingen gemaaid of op een andere manier weggehaald. Deze zaailingen zijn een bron van duurzaam, circulair en veelal inheems plantgoed. Daarom oogsten wij de zaailingen en delen we ze gratis uit. 


Maak direct klimaatwinst

Het hergebruiken van zaailingen heeft vele voordelen. Waar deze boompjes nu veelal worden gezien als “afval” of overschot, en gemaaid, versnipperd of verbrand worden, zien wij ze als kans. Deze zaailingen zijn lokaal groot geworden zonder hulp van enige grondstoffen: geen extra land, geen (kunst)mest, geen gewasbeschermingsmiddelen. Elk boompje dat we verplanten is daarmee direct klimaatwinst. Het weghalen van zaailingen die op de verkeerde plek staat versterkt tevens de biodiversiteit van de oogstplek: er komt meer ruimte voor de andere soorten die er (beter) passen. Maar ook op de plantplek vergroot het de biodiversiteit: daar vormen de jonge boompjes de start van een nieuw, veelal inheems ecosysteem. Een win-win!


In de stad Utrecht zijn we vorig oogstseizoen voor het eerst met een bomenhub gestart. Op de stadsboerderij Eilandsteede in de wijk Kanaleneiland hebben we ruim 6.500 boompjes uitgedeeld aan Utrechters die hun tuin wilden vergroenen. We zaten aan de max van wat we konden: lange rijen vormden zich tijdens de uitdeeldagen, omdat zoveel mensen boompjes wilden halen. Daarom willen we komend seizoen opschalen, door twee nieuwe hubs te openen, verspreid over de stad. Zo ontstaan er drie groene hubs waar we onze geoogste boompjes kunnen uitdelen. 


In de eerste maand maken we onderling kennis, bereiden we de hubs goed voor, delen we onze bomenkennis met jullie en maken we samen een plan van aanpak en werkafspraken. Vanaf november gaan we samen oogsten en uitdelen. Het laatste weekend van februari sluiten we af met een giga-uitdeel-dag voor alle bomen die we hebben gered. 


Jouw inzet

Samen met je trainee-teamgenoten ga je aan de slag met onderstaande taken. Deze verdelen we onderling. Wat je concreet gaat doen?

  • Je bereidt de nieuwe bomenhubs voor op de komst van verschillende zaailingen en zorgt dat alle oogsten netjes gesorteerd worden in de hubs.
  • Je organiseert zelf oogstdagen om zoveel mogelijk zaailingen te redden van de versnipperaar en oogst uiteraard zelf ook mee.
  • Je volgt cursussen en workshops over soorten- en bomenherkenning, communicatie en marketing, werken met vrijwilligers, bomenhub-beheer en/of de oogstbegeleiderscursus
  • Je zorgt dat zoveel mogelijk Utrechters horen van de gratis boompjes door het opzetten van een communicatie strategie
  • Je organiseert uitdeel-events waar inwoners gratis boompjes op kunnen halen en deelt de boompjes uit tijdens deze events. 
  • Je werft Utrechtse vrijwilligers die de hubs volgend jaar willen voortzetten.
  • Je zoekt nieuwe samenwerkingen met groene organisaties (en breidt de bestaande samenwerkingen in de stad uit) en bouwt zo mee aan een bomen-verplant-netwerk in Utrecht.


Dus, aan de slag met communicatie, organisatie of gewoon lekker handen uit de mouwen? Wat jij leuk vindt, daar leggen we jouw focus. Wel vinden we het belangrijk dat je alle aspecten op zijn minst meekrijgt, zodat je van alles wat leert.


Uiteraard wordt je hierin continu persoonlijk begeleid en krijg je verschillende trainingen en workshops aangeboden om het werk goed uit te kunnen voeren. Kennis van bomen is dus niet nodig. Als je maar enthousiasme meebrengt en de wil om impact te maken.


Jouw impact

Je helpt mee aan een ver(drie)dubbeling van het aantal nieuwe bomen in Utrecht. Door nieuwe bomenhubs te openen, hebben we meer capaciteit en meer bereik om boompjes uit te delen. Op één oogstdag oogsten we gemiddeld 500 – 1.500 zaailingen. Via onze eerste Utrechtse bomenhub hebben we vorig jaar ruim 6.500 bomen uitgedeeld. Met jouw bijdrage voor de drie hubs hopen we komend seizoen 15.000 – 20.000 bomen te kunnen uitdelen in de stad. 


Wanneer

Dit traineeship is onderdeel van Groen Traineeship en start op vrijdag 4 oktober en loopt door t/m vrijdag 28 februari. Deelnemen aan het traineeship kan alleen voor de gehele periode. Heb je vakantieplannen of kan je een keertje niet? Het is mogelijk om vier werkdagen te missen, in overleg met de andere trainees en projectleider. 


Onze vaste samenwerkdagen zijn op vrijdag van 10.00 – 16.00 uur. Uitdeeldagen zijn soms ook op zaterdagen, omdat we bomen uitdelen aan particulieren. Deze uitdeeldagen plannen we gezamenlijk tijdens het traineeship en zijn afhankelijk van de hoeveelheid oogst. Je aanwezigheid is tijdens deze weekend-uitdeeldagen niet verplicht, maar het zijn wel heel leuke dagen om mee te maken (want: allemaal blije afhalers van gratis bomen). We raden aan om bij minimaal eentje aanwezig te zijn.


Interesse?

Ben jij 16 t/m 29 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten en bomenredder te worden? Schrijf je in via de aanmeldknop op de website van Groen Traineeship (aanbod > herfstprojecten > bomenredders-in-utrecht)

What volunteers need

🗣️ Native language skills

What we will provide to volunteers

🤝 Extra support

Getting there

Applications closing in 3 months.12 spots left.
Share Opportunity

About Meer Bomen Nu

Wij redden kansarme zaailingen (kleine boompjes en struikjes) uit natuurgebieden en parken om deze gratis weg te geven aan iedereen die wil vergroenen.
Translate content to English
Volunteering opportunities you might also like
Ondersteuner inloopochtend gezocht!
Organisation role · 1–3 hrs/Week
Utrecht
Ondersteuner inloopochtend gezocht!
We zoeken ondersteuning van onze teamleider bij onze inloop op vrijdagochtend in Zuilen, Utrecht. Taken: klaarzetten, koffie schenken, praatje maken, opruimenPosted by Stichting Oog voor Utrecht
Werkmiddag in Tivolituin
Organisation role · 3–4 hrs/month · Starting from 6 Jul
Utrecht
Werkmiddag in Tivolituin
1ste zaterdag van de maand; werkmiddag om half 2. Je komt wanneer je het uitkomt. Neem in de zomermaanden een drinkfles mee. Koud water en ranja hebben i/d tuinPosted by Tivolituin Buitenwittevrouwen
Help je mee in de tuin?
Organisation role · 2–6 hrs/Week
De Meern
Help je mee in de tuin?
Kasteeltuin Nijevelt is een stadstuin in De Meern. We werken een aantal dagdelen per week met een groep vrijwilligers in de tuin. Werk je mee?Posted by Stadstuin Kasteeltuin Nijevelt - Utrecht Natuurlijk
Help met de organisatie van het speeltuinfestival bij speeltuin De Kleine Dom
Project role (Temporary) · Flexible hours · Starting from 15 May 2024
Utrecht
Help met de organisatie van het speeltuinfestival bij speeltuin De Kleine Dom
Helpen en ondersteunen in een speeltuin, contact met kinderen en organiseren van leuke zomeractiviteiten!Posted by Stichting Serve the City Utrecht
Eventmanager
Project role (Temporary) · Flexible hours · Starting from 1 Aug For around 5 months
Utrecht
Eventmanager
Eventcoördinator Buurtbel Wittevrouwen voor events in de foyer van de Paardenkathedraal. Je bereid een event voor met actieve bewoners(iniatieven), jong & oud.Posted by Buurtbel Wittevrouwen
(Moes)tuinders gezocht voor de tuin van Eilandsteede
Organisation role · 3–6 hrs/Week
Utrecht
(Moes)tuinders gezocht voor de tuin van Eilandsteede
Bij de stadsboerderij Eilandsteede in park Transwijk, ligt een mooie tuin. Twee dagdelen per week werken we met vrijwilligers. Zin om mee te werken?Posted by Stadsboerderij Eilandsteede - Utrecht Natuurlijk
Workshops you might also like
Sep10
New
Workshop Crowdfunding en Campagne voeren
Workshop · 10 Sept, 19:00 - 21:00
Utrecht
Workshop Crowdfunding en Campagne voeren
Wil je leren hoe je een succesvolle crowdfundingcampagne kan opzetten? In deze workshop geeft Voor je Stadsie je alle tools om meteen aan de slag te gaan!Posted by Voor je Stadsie
Jul3
Workshop Communicatietechnieken en gespreksvaardigheden
Workshop · 3 Jul, 19:30 - 20:30
Utrecht
Workshop Communicatietechnieken en gespreksvaardigheden
Ontwikkel jouw maatjescontact in deze workshop! Oefen met effectieve gespreksvoering, verbeteren van communicatietechnieken en doorvragen. Posted by Stichting Serve the City Utrecht
Nov7
New
Basistraining Taal Voor Het Leven 4
Workshop · 7 Nov, 13:00 - 15:30
Utrecht
Basistraining Taal Voor Het Leven 4
Ben jij taalcoach, taalvrijwilliger of taalmaatje in Utrecht? En wil je meer weten over hoe je jouw cursist(en) goed kunt begeleiden?Posted by Taal Doet Meer
Sep4
New
Basistraining Taal Voor Het Leven 3
Workshop · 4 Sept, 19:00 - 21:30
Utrecht
Basistraining Taal Voor Het Leven 3
Ben jij taalcoach, taalvrijwilliger of taalmaatje in Utrecht? En wil je meer weten over hoe je jouw cursist(en) goed kunt begeleiden?Posted by Taal Doet Meer
Sep2
Mental Health First Aid (4 dagdelen)
Workshop · 2 Sept, 18:30 - 21:30
Utrecht
Mental Health First Aid (4 dagdelen)
Mental Health First Aid (MHFA) is dé cursus voor eerste hulp bij mentale klachtenPosted by VC Utrecht
Jul4
New
Communicatieworkshop. Samen bouwen aan voar: dé community voor vrijwilligers
Workshop · 4 Jul, 16:00 - 18:30
Utrecht
Communicatieworkshop. Samen bouwen aan voar: dé community voor vrijwilligers
Op 10 juni is voar, dé community voor vrijwilligers in Utrecht, van start gegaan. Overal in de stad en op onze socials is de bewustwordingscampagne te zien. Posted by VC Utrecht

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English