Michiel heeft tijd voar klussen in de pluktuin
Michiel is 28 jaar en werkt parttime bij een ICT-bedrijf in Hilversum. Daarnaast is hij actief als vrijwilliger bij Utrecht Natuurlijk. Utrecht Natuurlijk is een grote en diverse organisatie met meerdere stadstuinen in Utrecht waar mensen kunnen tuinieren. Michiel is vooral betrokken bij de stadstuin Food for Good in park Transwijk. Daar helpt hij een paar keer per week.
In de moestuin doet Michiel van alles. Zaaien, oogsten, wieden en andere diverse klusjes die nodig zijn om de tuin te onderhouden. De dag begint meestal met een kopje koffie samen met de andere vrijwilligers. Daarna gaan ze samen aan de slag gaan in de tuin. Michiel kwam bij Food for Good terecht door flyers die hij kreeg over een oogstfeest. Hij was meteen enthousiast en besloot zich aan te sluiten bij de groep.
De moestuin van Food for Good trekt een diverse groep mensen van verschillende leeftijden. Van jong tot oud, iedereen komt samen om te helpen in de moestuin. Het werk is vrijblijvend; je mag rustig werken zonder veel verantwoordelijkheid. Er zijn een paar coördinatoren die het tuinplan hebben geschreven. Zij hebben de leiding in de moestuin. Dat zorgt voor een ontspannen en georganiseerde sfeer.
Michiel gelooft dat iedereen tijd heeft voor vrijwilligerswerk, maar dat niet iedereen het prioriteit geeft.
Voor Michiel is het werken in de moestuin een oase van rust midden in de stad. Hij geniet van de sociale contacten die hij daar opdoet en gaat af en toe zelfs met mede-vrijwilligers een drankje doen. Het geeft hem voldoening om te zien hoe de plantjes die hij heeft gezaaid langzaam groeien en resultaat opleveren. De afwisseling met zijn werk in de ICT vindt hij een verademing; het is heel rustgevend en biedt hem een welkome ontsnapping aan zijn dagelijkse routine.
Food for Good heeft als doel mensen te helpen (re-)integreren in de samenleving. Bijvoorbeeld mensen die uit de ziektewet komen of die de Nederlandse taal leren. Michiel zelf kwam ook uit de ziektewet. Twee jaar geleden kreeg hij long covid, wat een grote impact op zijn leven had. Hij kon zijn werk niet meer doen en ook de activiteiten bij zijn studentenvereniging kostten te veel energie. Long covid zette een rem op zijn leven en de moestuin bood hem een manier om weer structuur en rust te vinden.
Werken in de moestuin heeft Michiel gelukkig en rustig gemaakt. Hij geniet van de sfeer en de mensen in de tuin. Bovendien wordt er regelmatig gekookt met de producten uit de tuin, waarbij iedereen iets mag bijdragen. Dit gezamenlijke koken versterkt de gemeenschap en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid.
Michiel gelooft dat iedereen tijd heeft voor vrijwilligerswerk, maar dat niet iedereen het prioriteit geeft. Voor hem is het een manier om iets terug te geven aan de gemeenschap en tegelijkertijd zijn eigen leven te verrijken. Vrijwilligerswerk biedt hem de kans om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe vaardigheden op te doen en bij te dragen aan een groter geheel. De moestuin is voor Michiel meer dan alleen een plek om te werken; het is een bron van inspiratie, rust en verbondenheid.